Miten houkutella taapero katsomaan kameraan?

07.5.2014

Lapset ovat mahtavia kuvauskohteita. Siis ainakin silloin, kun ovat yhteistyöhaluisia. Olin kuvaamassa yhtä hurmaavaa yksivuotiasta poikaa, joka muiden yksivuotiaiden tapaan oli kova liikkumaan ja nopea vaihtamaan keskittymisensä milloin mihinkin. Miten tämän ikäisen lapsen sitten saa katsomaan kameraan tai istumaan paikallaan? Tässä muutama vinkki taaperoikäisen lapsen kuvaamiseen:

Laskeudu lapsen silmien tasolle

Tämä on aika perussääntö, mutta hyvä pitää aina mielessä kun kuvaa lapsia.

IMG_1565

Pyydä lasta kurkkaamaan seinän takaa

Yksivuotiaan mielestä tämä on hurjan hauskaa. Tällä saa sekä katseen kameraan, että mairean hymyn. Varsinainen win-win.

IMG_1544

Laita lapsi istumaan johonkin

Yksivuotiaat eivät juurikaan pysy paikallaan omasta tahdostaan. Hyvä kikka saada pelattua lisää paikallaistumisaikaa on asettaa lapsi istumaan johonkin.

IMG_1640

Käytä houkuttimia

En tarkoita tässä kekseillä lahjomista (vaikka sekin toimii mainiosti), vaan jotain esineitä, millä saa houkuteltua lapsen katsomaan kameraan. Itse olen löytänyt sellaisen mitä voin pitää kädessä, mutta silti säilytän kädet vapaina kameran toimintoja varten. Löysin nimittäin Ikeasta pussillisen sorminukkeja, jotka ovat täyttäneet kaikki vaatimukseni. Näillä voi vaikka keksiä jotain tarinoita ja silti onnistuu zoomin käyttö ja tarkennuspisteen vaihto samalla, kun lapsi seuraa leijonan ja pupun edesottamuksia.

IMG_1632

Laita lapsi tekemään mitä lapsi haluaa tehdä

Parhaat ilmeet saa tietenkin, kun lapsella on hauskaa.

IMG_1511